Tuesday, October 18, 2011

Postimees 1935

Töösturid kinkisid riigile Oru lossi.

Riik sai maid ja hooneid. Eesti tööstuslikkude ringkondade poolt tehti riigile suur kingitus, mille väärtust hinnatakse 100.000 kroonile. Selle kingituse näol Eesti riik saab kolm kinnisvara Virumaal Voka vallas, mis enne kuulusid Grigori Jenissejevile [p. o. Jelissejevile]. Need kinnisvarad on järgmised: 1) Orro nimeline mõisakoht ühes sellel asuva lossi, teiste ehituste ja muude varandustega, 2) Föhrenhofi nimeline mõisamaa koht, ühes kõigi ehituste ja muude päraldistega, 3) Pühajõe mõisa järele Nõiametsa nimeline mõisakoht ühes kõigi päraldistega. Ühes nende päraldistega saab Eesti riigi omanduseks ka Orro ja Föhrenhofi hoonete sisustis, mis seni samuti kuulunud Grigori jenissejevile [p. o. Jelissejevile]. ... See annetus Eesti tööstuslikkude ringkondade poolt riigile on määratud kasutamiseks riiklikuks otstarbeks.

Postimees, 21.02.1935, nr. 51, lk. 1.


Riigivanema loss Orul.

Suured ümberehitused käimas.

Postimees, 14.06.1935, nr. 159, lk. 3.

Fotol: Oru loss enne ümberehitust.



Suurvesi Virumaal.

Viimaste vihmasadude puhul oli Jõhvi algkooli keldritesse vett kogunud 120 cm. Et uputusest pääseda, kelleks kutsuti kohale tuletõrjujad, kes keldrist pumpasid vee välja, kuid nüüd on jälle keldris 35 cm vett. Samuti on vee all Oru paemurru augud, kus lossi ümberehituse jaoks paasi muretsetakse. Töö tuli seisma panna ja kohale kutsuda tuletõrjujad, kes paemurru augud veest tühjaks pumpavad. Toilas on suurvesi jõge mööda merre kannud puid, põõsaid ja mättaid, mille läbi nüüd Toila mereranda kerkinud väikesi saarekesi.

Postimees, 19.09.1935, nr. 255, lk. 6.

Toilast lahkuvad suvitajad.

Riigivanema lossi ja Uus-Balti metsatööstuse asutamise puhul on nüüd Toila ümbrus muurtunud tööliste rajooniks, sest riigivanema lossi juures on tööl 150 ja metsatööstuses umbes 100 töölist, kes perekondadega Toila rajooni elama asunud. Suvitajad ei leia nüüd enam Toilas vaikset ja rahulikku elu. Eriti pühapäeviti on suvitajatel Toilas raske liikuda ja suvitada, sest siis on tööliste poolt kõik ilusamad kohad okupeeritud. Nüüd ei jää suvitajatele muud üle kui lahkuda Toilast. Üks osa suvitajaid ongi juba lahkunud ja teine osa on lahkumisel.

Postimees, 03.07.1935, nr. 177, lk. 6.

Tööd Oru lossi juures.

Praegu tööl 50 töölist. Lossi ette ehitatakse uued terrassid. Oma sadam tegevuses. Juba lähemate päevade jooksul suurendatakse tööliste arvu 150 peale. Töölisi toodi kohale Tallinnast, Narvast ja mujalt, ... sest ümbruskonnas töötuid pole. Praegu on juba alanud lossihoone välised korrastamistööd. Lossi seesmiste töödega alustatakse lähemate päevade jooksul. Suuremaid pingutusi nõuab lossiesiste terrasside mahavõtmine ja uuesti ümberehitamine. Teatavasti langes lossiesine plats kahe terrassina alla parki. Nüüd võetakse need terrassid maha ja ehitatakse uuesti ümber. ... Kuna aastate jooksul on park pea täiesti järelevalveta olnud, siis on sealgi tegemist küllalt. ... Kuna suurema osa tarvisminevast ehitusmaterjalist kohale toimetatakse veeteel, siis osutus oma sadama ehitamine möödapääsmatuks. Selleks ehitati umbes 100 meetri kaugusele merre sadamasild, mille juure nüüd laevad sõidavad.

Postimees, 30.05.1935, nr. 146, lk. 3.




No comments:

Post a Comment