Wednesday, October 19, 2011

Vaba Maa 1935

Annetamise mõte tuli 1934.a. sügisel. Endine omanik asub Pariisis, ex-Põhja Panga direktor käis seal läbirääkimisi pidamas ja selle tulemusena sõlmiti ostu-müügi leping. J. ehitas lossi ja sanatooriumi Toilasse, viimane ei alustanud tegevust.

Stiililt on loss Itaalia palazzode jäljendus, pole õnnestunud.

Vaba Maa, nr. 45, 1935.a. 21. veebruar.


Loss omal ajal maksis 5 miljonit kuldrubla. Kursi järgi ümber arvestades tuleks 15 miljonit krooni, mis on 1/5 EV 1936.a. riigieelarvest. Sellist hoonet varem polnud Eestis.

Ehitati 1897-1901.a.

Hooned:

kasvuhoone - siit saadi viinamarju, virsikuid. Kasvasid palmid, loorberipuud, pelargooniumid.









kirik - 2 suurt kullatud sibulatorni ja 4 väikest kullatud sibulatorni, kirik sarnaneb Vene suurkirikutele.

kivisillad - kaks silda ehitati üle Pühajõe.

tiigid - kaladele ja otse tiiki allikad.

tallid - 30 suguhobust, mõned eeslid, 30 jahikoera, rebased.

loss - kokku 57 ruumi, lisaks suveaed, talveaed, keskkütteruum, elektrijaam kolme dünamoga.

Lossi tähtsamad ruumid:

I korrus - vestibüül, paremale söögisaal, selle taga teenijate toad, väike köök, suur köök ja puhvet. Teenijate ruumid ja köögid suhteliselt heas korras, mööbel sees. Vasakule jäi piljardisaal. Otse - kahekordne peasaal, mida valustasid Petrogradist toodud kaks suurt lühtrit ja neli väiksemat. Veel - kabinet, proua buduaar - kullatud pehme mööbliga, kaks kõrget peeglit, mis on emailjoonistega kaetud.

II korrus - toad ja proua kabinet, vannituba, bassein, riietustuba.

III korrus - kuus võõrastetuba tagasihoidliku mööbliga.

Trepp katusele - lahtine rõdu ja 4-liikmeline torn.

Vaba Maa nr. 58, 1935.a. 8. märts.


Riigivanem sõidab tutvuma Oru lossiga.

Pühapäeval peaksid tulema K. Päts ja J. Laidoner. Täna pärastlõunal otsustatakse sõit. Kaasa tuleb avalike tööde osakonna direktor Peeren, sest töid teostab Teedeministeeriumi avalike tööde osakond. Komisjon teostab ümberehituste kava, sest lossile on vaja tehnilisi täiustusi keskkütte, veevarustuse ja elektri alal.

Vaba Maa nr. 99, 1935.a. 27. aprill.


Töödeks planeeritud 1935.-1937.a. algus. Töölisi 130. Tööl kohalikud, kaks artelli Mustvee venelasi müüritöödel, puusepad Tallinnast.

Käsil: peahoone puhastamine, seniste rõdude ja terrasside lammutamine, raske siit kõrvaldada suuri raudkive. Autotee vilets: raske üles saada, sõidetakse mäest üles tagurpidi läbi oru, abimehed kõrval, et vajaduse korral palke visata alla.

Vaba Maa nr. 139, 1935.a. 14. juuni.


K. Päts koos riigipankade valitsuse direktori Peeter Pätsiga käisid 5. novembril töödega tutvumas. Pargist on kõrvaldatud kuivanud puud, rajamisel on ilualleed ja iluaiad. Maavalitsus on korrastanud Toila teed. Kestab tee-ehitus Voka vallamaja juures. Uus sild avatakse peagi Toilasse viival teel.

Vaba Maa nr. 262, 1935.a. 6. november.

No comments:

Post a Comment