Thursday, August 2, 2012

Tänapäev 1939

"Kultaranta" hooaja alul

Osvald Tooming

Nagu igal aastal, nii tänavugi on Oru lossi ümber käimas kiired korrastustööd, et anda lossile ja ümbrusele väärikat ilmet. Suurtrumbiks kujuneb kahtlematult kivitaimla, mis rajatakse lossist ida poole kõrgekaldale. Siinne kõrge kallas on nagu loodud terrassideks, teekesteks, laskuvateks treppideks, millede vahel omapärased kivitaimed, ojakesed, veekukkumised.  Ülevalt kaldaveerelt, kuni alla mererannani ehitatakse kivitaimla, milleks telliti suurem osa taimi otse välismaalt. Ka ehitustööd toimusid osaliselt Saksamaa aiaarhitekti juhatusel. Kui kivitaimla kunagi on täiesti korras, on see võibolla kogu riigi suurepärasemaks ja omapärasemaks vaatamisväärsuseks. Kivitaimla kohal kindlustatakse all ka mererand. 

Kivitaimla Nõiametsa all
Palju oli tööd ranna puhastamisega. Talvetormid on kühveldanud kiviklibustikku mudaravila juurde kunstlikult loodud plaazile ning kivide tagasiloopimine andis hulgaks ajaks tööd. Uue võõba sai ka samas asuv mudaravila, mis männituka veerel pakub eriti meelihaaravat vaatepilti oma omapärase ehitusstiiliga.

Mudaravila Nõiametsa all
 Sadamas on iga päev mitukümmend meest ametis. Tänavu vist ei saadagi sadamat lõplikult valmis, kuid nii kaugele vast jõutakse, et laevad hakkavad juba tormivarju leidma. Enne tuleb aga sadamakai tagune süvendada.
Nii kestis ja osalt kestab praegugi töö Oru lossis ja ümbruses. Veoautod voorivad kivikoormatega, naised ja lapsed on ametis rehade ja luudadega, mehed ehitavad sadamat ja kivitaimlat. Kõik see töö ja energiline tegevus on suunatud sellele, et anda riigi presidendi suvipeatuskohale ilmet, mis rahuldaks kõrgeimategi väliskülaliste kultiveeritud maitset.

Suvel 1939 Oru lossiaias

"Tänapäev", nr. 5 1939

No comments:

Post a Comment